Impivaarassa vietettiin perinteistä joulua

Eteläisen Hämeen Uutiset pääsi seuraamaan Jukolasta Impivaaraan muuttaneiden veljesten perinteitä pursuavaa joulua. Tässä raportti sellaisena kuin toimittaja tapahtumat on nähnyt ja tulkinnut ja aikajärjestyksessä muistivihkoonsa kirjannut.


Klo 17.00: Vastasatanut lumi on verhonnut maan ja puut, syvä rauha ja hiljaisuus laskeutuu Impivaaran aholle. Veljesten pirtin oven vieressä odottaa kasa olkia, jotka muistuttavat lapsuuden jouluista. Pirtistä kaikaa löylyn kohina ja vihtojen hutke. Veljekset saunovat sulassa sovussa ja valmistautuvat perinteisen joulun viettoon.
Klo 17.45: Päre valaisee huoneen lämpimällä valollaan. Koirat makoilevat tyytyväisinä lämpimän uuniin edustalla. Timo ja Simeoni kattavat pöytään karhunlihaa, leipää ja kiulullisen itse pantua olutta, tavallista vahvempaa näin juhlan kunniaksi. Loput veljeksistä levittelevät paksusti olkia permannolle ja parvelle. Kaikilla on hyvä joulumieli.
Klo 18.00: Veljekset käyvät aterioimaan. Juhani puhelee kauniisti, kuinka joulu on paitsi ihmisillä myös eläimillä. Valkolle annetaan kaurojen sekaan tuopillinen olutta, koirat Kiiski ja Killi saavat mehevät kimpaleet karhunlihaa. Matti-kissa näyttää Juhanin opettaman tempun ja saa palkkioksi lihapalan. Juhani toteaa: ”Visko Jukolan Jussia, mutta älä hänen kissaansa.” On rauhallista.
Klo 18.15: Olutkiulu kiertää ja tyhjenee vauhdilla. Ruokailu sujuu sopuisasti.
Klo 18.30: Simeoni ehdottaa virrenveisuuta. Ehdotus ei saa kannatusta.
Klo 18.40: Eero lähetetään täyttämään olutkiulu.
Klo 18.50: Olut alkaa tehdä tehtävänsä. Juhani innostuu ja ehdottaa Tuomaalle painia. Tuomas suostuu. Eero ja Aapo selostavat tapahtumia. Ähinä, puhina ja uho täyttävät pirtin, kunnes ehkä hieman yllättäen Tuomas voittaa.
Klo 19.00: Juhani haastaa Tuoman mittailemaan voimia käsikapulassa. Tuomas voittaa.
Klo 19.10: Olutkiulu on tyhjä. Timo komennetaan täyttämään se, mutta nopeasti taas vajuu oluen pinta astiassa.
Klo 19.25: Juhania harmittaa ja hän haastaa Tuomaan oikeaan tappeluun. Tuomas ei suostu.
Klo 19.26: Juhani haastaa Aapon painiin. Juhani voittaa ja saa näin hieman balsamia äskeisiin kirveleviin tappioihinsa.
Klo 19.40: Juhani haastaa Simeonin painiin. Simeoni ei suostu moiseen hapatukseen.
Klo 19.45: Juhanilla riittää virtaa. Hän haastaa Timon painiin. Timo suostuu. Kun Juhanin housut putoavat, Timo saa heitettyä Juhanin nurin ja voittaa. Muilla paitsi Juhanilla on hauskaa.
Klo 19.47: Juhani haluaa revanssin. Pirtti ryskää ja veljekset painivat, mutta lopulta Juhani voittaa. Klo 19.50: Olutkiulu kiertää, ja jutut ovat sen mukaisia. Ihmeen paljon ovat veljet olutta panneet, ei ota loppuakseen juoma millään.
Klo 20.20: Simeoni ehdottaa, että juhliminen voisi päättyä ja veljekset vetäytyä yöpuulle. Ehdotus ei saa kannatusta. Olutkiulu kiertää taas.
Klo 20.25: Aapo arvelee oluen aiheuttavan huimausta. Hän on oikeassa.
Klo 20.30: Juhani haluaa tanssia niin sanottua ryssää. Eero laulaa ja pilkkaa laulaessaan Juhania, joka ei kuitenkaan välitä vaan tanssii kuin peijooni. Kaikki muut paitsi Simeoni kannustavat.
Klo 20.48: Yhtäkkiä Juhani haluaa saunoa ja saa muutkin houkuteltua mukaan. Päre valaisee kauniisti ja tunnelma on korkealla.
Klo 21.00: Juhani haluaa tietää, miltä tuntuu olla olutlöylyissä ja usuttaa Eeroa valelemaan kiukaalle kannullisen olutta.
Klo 21.01: Tuomas kieltää ankarasti, mutta Juhani lupaa suojella Eeroa. Eero kumoaa kiukaalle olutta. Vähemmän yllättäen syntyy kunnon rähinä ja tappelu, jonka tuoksinassa päre tipahtaa parvelta alas olkiin ja sytyttää tulipalon, jota ei kuitenkaan huomata heti.
Klo 21.10: Lauri taluttaa Valkon ulos palavasta pirtistä. Kaikki ovat selvinneet hengissä ulos, mutta seisovat nyt lumihangessa paljain jaloin.
Klo 21.30: Veljekset katsovat, kuinka liekit nielevät heidän rakkaan pirttinsä. Tuli lämmittää nahkaa mutta ei mieltä.
Klo 21.35: Juhani syyttää Tuomasta. Tuomas syyttää Juhania. Ilmassa ei juurikaan ole veljesrakkautta.
Klo 22.40: Kovin ovat veljekset hiljaista poikaa. Näky on kaikkinensa masentava.
Klo 23.20: Tuli hiipuu ja pakkanen kiristyy. Surkean paleltumiskuoleman uhatessa veljekset päättävät pinkaista reippaasti Jukolaan. Aitasta haetaan torrakot susien varalta.
Klo 00.34: Veljekset lepäävät hetkisen Teerimäen huipulla. Kun he taas lähtevät matkaan, alkaa nälkäinen susilauma seurata heitä. Tunnelma tiivistyy.
Klo 00.40: Sudet piirittävät veljekset. Tuomas ja Lauri ampuvat yhden susista, muu lauma pakenee kauemmas, samoin veljekset, mutta toiseen suuntaan.
Klo 00.50: Matka taittuu rivakasti. Paljaat jalat ja yhä kiristyvä pakkanen ovat erinomaisia kirittäjiä.
Klo 01.33: Veljekset pääsevät perille Jukolaan, jossa nahkapeitturi vaimoineen ottaa heidät vastaan. Matkalaisten pahoin kylmettyneet jalat hehkuvat punaisina.
Klo 02.45: Lämmiteltyään, syötyään ja juotuaan veljeskatras vihdoin vaipuu uneen.

Olut, sauna, oljet ja päre, sopivasti leikkimieltä, susia, ja pakkasta, niistä on perinteinen joulu tehty.

Teksti: kirjailija Jyri Paretskoi.