Juhlavuoden suojelija on presidentti Tarja Halonen

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Hän näkee sekä Aleksis Kiven romaanin teemat että juhlavuoden yhteiskunnallisesti tärkeinä. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on ensimmäinen julkaistu suomenkielinen romaani: 

”Seitsemän veljestä yhdistää eri sukupolvet monella tavoin. Tämä Aleksis Kiven suurteos aloittaa tavallaan suomenkielisen kirjallisuuden nykyaikaisen historian ja se on kansainvälisesti vertaillen suhteellisen nuori teos. Seitsemän veljestä on kansalliskirjailijamme keskeisintä tuotantoa ja se on suomalaisuuden kehityskertomus.” 

Halonen lisää: “Meille uusmaalaisille Seitsemän veljestä on myös kotiseutukulttuuria.”

Seitsemässä veljeksessä opitaan vaivoin ja työllä lukemaan. Myös 150-vuotisjuhlan teemana onkin lasten ja nuorten lukutaito sekä ilon löytäminen lukemisesta. Halonen sanoo: 

”Lukeminen on edelleen tärkeää ja tämä kirja kuuluu meidän kaikkien koulumuistoihin. Opettajasta riippuen ovat muistojen maut vähän erilaisia. Seitsemän veljestä on oivallinen yhdistelmä näytelmää ja romaania. Kirjan kulttuurin elävöittäminen, myös teatterin keinoin kuten Nurmijärvellä tehdään, on valtavan hieno asia.”

Juhlavuosi korostaa lukutaidon tärkeyttä koko laajuudessaan: luetun ymmärtämistä, medialukutaitoa sekä merkitysten ja kontekstin ja taustan tuntemusta. Näin juhlavuoden tapahtumissa puidaankin muun muassa valeuutisia ja medialukutaitoa, käsitellään Seitsemän veljestä teemoja syvemmin erilaisin kirjoituksin ja viedään Seitsemän veljestä someen omassa somedraamassaan.