Juhlavuoden teemana lukutaito ja lukuinto

Mutta nytpä miehet lukemaan, nyt aapiskirja kouraan ja sanaa päähän vaikka halkonuijalla – Aapo

Vuosi 2020 juhlistaa Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven pääteosta Seitsemän veljestä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Aleksis Kiven romaanin keväällä 1870 neljänä eri vihkona, joista ensimmäisen julkaisusta on päivälleen 150 vuotta helmikuun 2. päivänä. 

Kantavana teemana läpi juhlavuoden on lasten ja nuorten lukutaito sekä lukuinnon lisääminen: 

”Ei se lukeminen Jukolan pojillekaan aluksi helppoa ollut, joten veljesten tarina sopii täydellisesti edistämään tätä tärkeää kansalaistaitoa. Tavoitteenamme on innostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun lukutaidosta ja kehittämään ratkaisuja lukuinnon lisäämiseksi. Eikä tarkoitus ole unohtaa juhlintaa ja hauskanpitoa”, juhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskoski sanoo.

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi on Nurmijärven kunnan ja Aleksis Kiven Seuran yhteishanke. Kumppaneina ovat myös muun muassa Äidinkielen Opettajain Liitto, Suomi-koulujen tuki ry sekä Lukuliike. Juhlavuoden rahoitukseen osallistuu myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Olemme Nurmijärven kunnassa innoissamme, että näin monet juhlavuoden teeman kannalta merkittävät ja keskeiset tahot ovat liittyneet juhlavaan joukkoomme. On suuri kunnia, että presidentti Halonen innostui juhlavuoden suojelijaksi”, Raudaskoski kertoo.

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi näkyy ja kuuluu Nurmijärvellä läpi vuoden. Juhlavuoden tapahtumiin voit tutustua sivujemme tapahtumakalenterissa.

”Aleksis Kivi -pääkaupunkina olemme Nurmijärvellä juhlinnan keskiössä, mutta kyseessä on kaikkien suomalaisen kulttuurin ystävien juhla. Tehdään yhdessä vuodesta unohtumaton!”, Janne Raudaskoski toivottaa.

Osallistu sinäkin tapahtumiin, kilpailuihin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Juhlavuoden tapahtumakalenteriin voi ilmoittaa Aleksis Kivi ja Seitsemän veljestä -tapahtumia pitkin vuotta.

Yhteyshenkilö juhlavuoden asioissa on Janne Raudaskoski,  janne.raudaskoski@nurmijarvi.fi.