Näyttävä videoteos värittää Monikon julkisivun Nurmijärven Klaukkalassa seitsemän päivän ajan

Monitoimitalo Monikon julkisivu herää eloon lokakuussa, kun siihen projisoidaan mediataiteilija Niko Tiaisen mäpätty videotaideteos. Seitsemän veljeksen juhlavuoden ohjelmaan kuuluvan teoksen voi nähdä viikon ajan Aleksis Kiven päivästä alkaen.  

Aleksis Kiven päivän illalla paljastetaan mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä 150 -juhlavuodelle toimeksiannettu videomäpätty mediataideteos A_K_7_V. Teos käsittelee symbolisella tasolla Seitsemän veljestä -romaanin teemoja: vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta. Myös kirjan teksti ja kieli kulkee mukana:

“Pyrin käyttämään teoksessa mahdollisimman paljon kirjan tekstiä tekstuurina sekä rakentamaan elementtejä, jotka jollain tavalla rakentuvat tekstistä ja kirjasimista”, Tiainen paljastaa. Teos tulee olemaan nähtävillä seitsemän päivän ajan. 

Tiaisen teos tulee olemaan yksi suurimpia Suomessa tehtyjä videomäppäyksiä. Tiainen kertoo: “Videomäppäyksessä teos muotoillaan suoraan kohderakennusta varten. Monikkosalista on otettu 3D-mallinnos, ja tämän mallin päälle itse teos luodaan. Näin lopullinen teos istuu juuri kyseessä olevan rakennuksen arkkitehtuuriin.”

Valo- ja mediataidetta tekevä Niko Tiainen on taiteilijana hyvin monipuolinen ja laaja-alainen. Alun perin klassisena pianistina ja soitonopettajana uransa aloittanut mediataiteilija on myös säveltäjä ja graafinen suunnittelija. Lisäksi hän on toiminut kuvaajana ja äänisuunnittelijana. 

“Mediataiteessa, ja varsinkin mäppäyksessä, yhdistyvät kivasti kaikki nämä elementit”, Tiainen sanoo.

Tiaisen töitä on nähty aiemmin muun muassa Kiovan kansainvälisillä valo- ja mediataiteen festivaaleilla Kyiv Lights:ssa, Lux Helsingissä sekä Tampereen Valoviikoilla. Yksi teos oli juuri esillä Indonesiassa Sumonar-festivaaleilla, sekä pian toinen on Nurmijärvellä.

A_K_7_V avataan Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10.10. kello 19.30, jonka jälkeen se on nähtävillä 18.10. asti aina kello 18–23 ja klo 6–9. Videoteosta voi katsella Monikkosalin parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.

Panasonicin ammattielektroniikkaa maahan tuova Kauko oy sekä Suomen Vuokrakontti oy tekevät teoksen esittämisen mahdolliseksi

Kuvan heijastaminen isoon pintaan vaatii huipputason laitteiston. Videoteoksen toteuttamisen mahdollistaa Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy.

”Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on Suomen kirjallisuuden järkäle, josta on ajan saatossa tehty lukuisia teatteriesityksiä sekä elokuvia, mitkä kaikkineen ovat paaluttaneet teoksen ehkäpä suomalaisen kulttuurin merkittävimmäksi teokseksi. Meille oli heti selvää, että haluamme olla myötävaikuttamassa, että Niko Tiaisen juhlavuoden videoteos saadaan toteutettua arvoisellansa tavalla”, toteaa Kaukon myyntipäällikkö Juha Lindqvist.

“Seitsemän veljestä on koko Suomen yhteinen asia. Tästä kertoo sekin, että Kauko Oy lähti merkittävänä kumppanina mukaan juhlavuoden toteuttamiseen. Ilman Kauko Oy:tä ja Panasonicin laitteita emme pystyisi toteuttamaan teosta”, juhlavuoden koordinaattori Janne Raudaskoski toteaa. 

Yhteistyössä on mukana toinenkin sponsori. 

“Saamme Rajamäellä pääpaikkaansa pitävältä Suomen Vuokrakontti Oy:ltä teoksessa tarvittavat kontit taideprojektin käyttöön. Olemme molemmille sponsoreille kiitollisia saamastamme tuesta”, kertoo Raudaskoski.

Videoteosta voi katsella Monikon parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä. 

“Tällainen taide, joka ei vaadi yleisöltä sisätiloissa oleskelua, sopii oikein hyvin yhteen mahdollisten koronarajoitusten kanssa. Teosta voi käydä katsomassa koko perheen voimin, ja vaikka useampaan kertaan.”

Niko Tiaisen videotaideteos A_K_7_V
10.–18.10.
klo 6–9 sekä 18–23
Monikko-talon edustalla
Kuntotie 7,  Klaukkala