Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden avaa seitsemän päivää ja yötä nähtävillä oleva valo- ja äänitaideteos

Veljesten valo -teos muistuttaa Helsinki–Tampere-moottoritiellä Nurmijärvestä Aleksis Kiven synnyinkuntana. 

Sunnuntaista 2.2.2020 alkaen Nurmijärven risteyssilta ja sen viereiset kalliot Helsinki–Tampere-moottoritien varrella valaistaan seitsemän päivän ajaksi. Päivittäin muuntuvan Veljesten valo -teoksen tulevat näkemään sadat tuhannet moottoritietä pitkin matkustavat ihmiset. Teosta voi seurata myös suorana lähetyksenä verkossa.

Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin suunnittelema teos ottaa poikkeuksellisen kulman Aleksis Kiven tekstiin – teos kääntää Seitsemän veljestä -kirjan kielen valotaiteeksi:

“Seitsemästä veljeksestä poimitut veljesten sitaatit on luettu ääniraidoiksi. Ne ovat puolestaan muunnettu tiedostoiksi, joilla teoksen valoja ohjataan”, kertoo valotaiteilija Antti Helminen.

“Valaistus mukailee veljesten repliikkejä ja heidän kasvutarinaansa. Sillasta tulee näin veljesten sanoja totteleva teos.” Jokaisella veljeksellä on teoksessaan oma päivänsä, joten myös teos on jokaisena päivänä erilainen. 

Helminen ja Nykyri kunnioittavat valaistuksella Seitsemän veljeksen lisäksi suomen kieltä:
“Kiven mielikuvituksekkaan ja rikkaan kielen rytmi muutetaan teoksessa abstraktiksi valon rytmiksi ja laaduksi. Ääni luo yhteyden kirjallisen suomen kielen sekä visuaalisuuteen perustuvan valoteoksen välille”, Nykyri sanoo.

Veljesten valo -teoksen näkee arviolta 200 000 – 400 000 moottoritietä pitkin matkustavaa henkilöä. Valoja ohjaava ääniraita ja videokuva teoksesta on kuultavissa ja nähtävissä juhlavuoden kotisivuilla sekä Nurmijärven kunnan YouTube-kanavalla. Teoksen tilaaja on Nurmijärven kunta.

“Aleksis Kivi -pääkaupunkina Seitsemän veljeksen juhlavuosi on meille erittäin tärkeä. Haluamme Nurmijärvellä kannustaa kaikenikäisiä keskustelemaan lukutaidon merkityksestä ja innostaa ihmisiä lukemaan. Toivottavasti Veljesten valo herättää keskustelua ja innostaa pohtimaan näitä tärkeitä asioita”, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

Valoteoksen toteutuksesta vastaavat Sun Effects Oy ja Electro Waves Oy. Sun Effects on toteuttanut muun muassa Lux Helsingin, Flow-festivaalien ja Slushin valoteoksia.

“Meillä on intohimo ja missio tuoda valotaidetta tunnetuksi mahdollisimman monelle ja moottoritien varteen sijoittuva teos tekee juuri sitä”, projektin tekninen johtaja Miika Riikonen Sun Effectsiltä kertoo. “Siksi olemme todella otettuja, että Seitsemän veljeksen juhlavuosi avataan nimenomaan valotaiteella.”

Valoteoksen toteuttamisen ovat mahdollistaneet Nurmijärven kunta, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nurmijärven sähkö.