Juhlavasti Impivaarassa -matkakohteet Nurmijärvellä

Aleksis Kiven klassikkoteos Seitsemän veljestä juhlii 150-vuotissyntymäpäiviään ja Nurmijärvi, Aleksis Kivi -pääkaupunki ja Kiven syntymäkunta, juhlistaa koko vuoden merkkipaalua. Juhlavuoden teema on lasten ja nuorten lukutaito sekä lukemiseen innostaminen – veljeksilläkin oli omat esteensä ja haasteensa lukemisen kanssa. Veljesten tie lukutaitoon ja vakaampaan elämään ei ehkä ollut kaikkein suorin tai tasaisin, mutta perille he pääsevät kuitenkin omalla tyylillään.

Vaikka juhlavuoden tapahtumia on peruuntunut koronapandemian takia, löytyy tekemistä ja koettavaa silti. Impivaaran tienoilta löytyy erilaisia kohteita ja paikkoja, joissa voi turvallisesti juhlia Jukolan veljeksiä Aleksis Kiven kotipitäjillä. Katso vinkkimme lähimatkailuun Nurmijärvellä!

Nurmijärven kirjasto
Punamullantie 1, Nurmijärvi

Galleria Villestä löytyy rentouttava ja meditatiivinen valoa, ääntä ja kuvia yhdistelevä multimediateos, joka on jatkoa helmikuussa moottoritien varrella olleelle Veljesten valo -teokselle. Veljekset -teoksen toteuttajina ovat valokuvaaja Mika Levälampi, äänisuunnittelija Antti Nykyri ja valotaiteilija Antti Helminen. Tämä elämyksellinen taideteos  on nähtävillä 23.7. asti ja kiinnostaa varmasti kaiken ikäisiä.

Kirjaston Aleksis Kivi -huoneessa esillä on Kiven tuotannon ensipainoksia, Kivi-tutkimusta sekä Erkki Tantun tekemiä Seitsemän veljestä -romaanin kuvitusoriginaaleja.

Kirjastollajärjestetään myös alakouluikäisille suunnattu kirjanmerkkikilpailu 31.7. asti. Ehdotuksen kirjaston uudeksi kirjanmerkiksi voi piirtää, maalata tai askarrella. Innoitus kuvaan haetaan Seitsemän veljeksen kirjan aiheista, ja hienoimmista töistä tehdään kirjanmerkit syksylle.

Ja kun kirjastossa ollaan; jos omasta Seitsemän veljeksen lukukokemuksesta on aikaa, niin kirjastosta romaanin voi aina lainata. Ikinuori Seitsemän veljestä voi näyttäytyä hyvinkin uudesta kulmasta näin vuonna 2020!

Impivaara Grill
Punamullantie 6, Nurmijärvi

Kirkonkylältä löytyy juhlavuoden teemaan nimeltään ja sisustukseltaan sopiva ravintola Impivaara Grill. Ravintola tarjoaa puuhiiligrillillä valmistettua kalaa ja lihaa, salaatteja, burgereita ja pitsaa. Siis jokaiselle jotakin! Matkalla grillille voi napata selfien Nurmijärven Aleksis Kiven patsaan kanssa

Grönbackan panimo & panimomyymälä
Ilvesvuorenkatu 37 H, Nurmijärvi

Juhlavuodella on oma olut, maistuvan lager, joka sopii oivasti juhlistamaan seitsemää veljestä. Toihan olut veljekset yhteen ja saattoi heidät niin riitoihin kuin sovintojuhliin – kirjassa olutta nautittiin niin juhlajuomana kuin hädän hetkellä. Veljesten juonti kuitenkin päättyi usein jonkinlaiseen tuhoon ja katumukseen, joten juokaamme juhlaolutta maltilla ja kohtuudella! Juhlavuoden olutta, kuten muitakin pienpanimon oluita, voit käydä ostamassa Grönbackan panimolta joka on avoinna to–pe klo 13–18.

Aleksis Kiven lapsuudenkoti
Aleksis Kiven lapsuudenkoti Palojoentie 271, Palojoki

Juhlallisesti Impivaarassa -päivä huipentuu Aleksis Kiven lapsuudenkotiin Palojoella. Kotitalo ja -kylä olivat Kivelle rakkaita koko hänen elämänsä ajan. Aikuisena Palojoella käydessään Kivi asui ja kirjoitti talon vinttikamarissa, jonka ikkunoista edelleen avautuvat maisemat kylän peltoaukeille.

Kiven lapsuudenkodissa oleva museo on avoinna heinä–elokuussa ti–su klo 11–18. Museon näyttelyssä voi tutustua Kiven elämään, persoonaan ja hänen elämänsä ajan yhteiskuntaan.

Tapahtuman tiedot

07.07.–30.9.2020 @ Nurmijärvi

Lisätietoja:https://www.nurmijarvi.fi/teemasivut/matkailu