Vietä kesäpäivä Nurmijärvellä pyöräillen Aleksis Kiven kannoilla

Tervetuloa Nurmijärvelle, Aleksis Kivi -pääkaupunkiin! Kesän reipas lähiseutumatkailija pakkaa repun ja lähtee porukalla pyöräretkelle Aleksis Kiven jalan jäljille Nurmijärven kulttuurimaisemiin. Kiven kannoilla pyöräillen -reitti kulkee Aleksis Kiven lempimaisemissa kahdeksan kilometrin verran. Reitille on mitoitettu tauko- ja eväspaikkoja, ja se sopii myös vähän pidempään jaksaville pienemmille retkeilijöille. Vietä päivä Nurmijärvellä kauniissa maalaismaisemissa, metsän siimeksessä ja kuohuvan kosken rannalla – linnunlaulua kuunnellen ja luonnonihmeitä katsellen.

Lähde liikkeelle kylästä kuin kylästä tai käy kylä kerrallaan!

Kiven kannoilla-päiväohjelma (lataa kuva)
Kiven kannoilla-päiväohjelma (tulosta pdf)

Palojoki

”Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tanterilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitsimme.”

Palojoelta löydät Aleksis Kiven lapsuudenkodin, joka toimii museona. Museon näyttelyssä paneudutaan Kiven elämään, persoonaan ja teoksiin sekä pohditaan kirjailijan ammatin myyttejä ja avataan Kiven ajan yhteiskuntaa. Avoinna heinä-elokuussa ti-su klo 11-18. Piipahda myös Kekkurin museokaupassa!

Kiven lapsuudenkodin vieressä kohoaa mäki, Taaborinvuori, joka oli kirjailijan lapsuudessa yksi kylän lasten leikkipaikoista ja nuorison keinumäki. Taaborinvuoren upeassa miljöössä on auki heinäkuussa ti-su klo 11-18 museonäyttelyitä, jotka kertovat 1900-luvun alun nurmijärveläisten elämästä ja arkisista askareista. Taaborinvuorella on elo-syyskuussa myös tapahtumia.

Kirkonkylä

Kirkonkylälle tultaessa voi ensimmäisenä tutustua v.1793 rakennettuun, kesäisin avoinna olevaan Nurmijärven kirkkoon, jossa Kivi pääsi ripille. Kivi on kuvannut kirjeessään A.R. Svanströmille kotipitäjänsä kirkkoa näin:

Huomaa kuitenkin tornin tasaiset suhteet, kellojen syvämielinen sointu, saarnastuolin, mutta varsinkin alttarin symmetria ja yksinkertainen sulous. Huomaa myös Neitsyt Maria lapsi sylissä. Hänen kasvonsa ovat minusta aina olleet naiskauneuden ihanne”.

Kirkon jälkeen on hyvä aika lounastaa. Käy nauttimassa ravintola Impivaara Grillin puuhiilillä paistettuja antimia ja herkullisia salaatteja. 

Sulattele lounasta kirkonkylän kirjastossa tutustumalla Galleria Villen taidenäyttelyyn ja Aleksis Kivi-huoneeseen. Huoneessa on Kiven tuotannon ensipainoksia, Kivi-tutkimusta sekä Erkki Tantun tekemiä Seitsemän veljestä –romaanin kuvitusoriginaaleja. Kirjaston vierellä olevalla aukiolla tapaat Aleksis Kiven, näköispatsaana.

Nukari – Raala

Kirkonkylästä voi polkaista Nukarin kylään, josta löydät Jukolan poikienkin tunteman ”Nukarin tammen” eli Vantaa-joen jykevän padon. Nukarinkosken virkistysalueeseen kannattaa tutustua samalla lähemminkin.

Valitse mennessä reitti, joka kulkee kiemurrellen Keikkumäen- ja Nummenniityntietä pitkin Nukarille. Tämän reitin varrelta löytyy myös iso kivi, jonka jotkut Kivi-harrastajat ovat ajatelleet olleen esikuvana Seitsemän veljeksen hiidenkivelle. Veljekset pakenivat kiven päälle Viertolan kartanon vihaisia härkiä.   

Nukarilta pyöräilet seesteissä maalaisidyllissä Raalantien kautta takaisin kirkonkylälle. Raalan kylässä sijaitseva kartano liittyy kiinteästi Kiven suvun henkilöhistoriaan. Lisäksi Raalan kartanoa pidetään esikuvana Seitsemän veljeksen Viertolan kartanolle, koska kartanossa oli vielä 1900-luvun puolivälissäkin härkälauma. Raalan kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1848 ja se on yksityiskäytössä.

Voit hyvin matkaa tehdessäsi laulaa kuten Seitsemän veljeksen Juhani, niin että ”hongisto remuaa”.

”Mitä minä huolin, veitikka nuori. Jolla on rinta kuin tunturivuori?”

Raalasta pohjoiseen, Vantaanjoen rannalta löytyy nimittäin yksi Nurmijärven korkeimmista paikoista, Tunturivuori.  

Muihin Nurmijärven kesän matkailukohteisiin voit tutustua kunnan uusilla matkasivuilla!
www.nurmijarvi.fi/teemasivut/matkailu/